Romans

Anthonie van de Wardt - De Buurtneuker

De Buurtneuker

Jasper Rijnveld, een aantrekkelijke veertiger leeft enigszins teruggetrokken in een stad in het zuiden van Nederland.

Jaren geleden heeft hij een trauma opgelopen. Om weer wat aansluiting met zijn omgeving te creëren, bedenkt hij een origineel plan; hier en daar aanbellen om dames zijn seksuele diensten aan te bieden.

Dit pakt anders uit dan hij had gedacht. De beeldschone psychologe Cathelijne spant hem voor haar karretje en de slimme Gritte maakt hem de nodige contanten afhandig. Door de moord op zijn vriend Bob Wiethoff raakt hij ook nog verstrikt in een detectiveachtig gebeuren.

Lukt het Jasper zijn trauma af te schudden, of valt hij terug in een leven van afwachten en lethargie?

In deze roman ziet Anthonie van de Wardt (1939) kans zijn personages elkaar op een bijna onmerkbare manier te laten ontmoeten. Mensen uit het leven gegrepen die elkaar vaak ‘te lijf’ gaan via meeslepende dia­logen. Zijn schrijfstijl is kort en indringend, precies als in zijn al eerder verschenen romans bij Uitgeverij Lecturium: Verkoold verlangen, Het Biechtgeheim en De getuigen.

Uitgeverij:

Het biechtgeheim - Anthonie van de Wardt

Het biechtgeheim

Tijdens de Tweede Wereld Oorlog wordt pastoor Gerard Stein overgeplaatst naar een parochie in Amsterdam. Vrijwel direct wordt hij tijdens een biecht geconfronteerd met de bekentenis van een jonge vrouw die hem vertelt dat zij haar ondergedoken joodse werkgever en zijn gezin aan de Duitsers heeft verraden.

Dit feit gooit zijn leven overhoop wanneer hij haar op zijn manier penitentie oplegt maar haar tevens tracht te beschermen.

Hoe dan ook raakt hij in de ban van de roodharige Johanna. De gruwelijke apotheose van dit verhaal vindt plaats na de oorlog.

Uitgeverij:

4 Sterren bij Bol.com

Lees hier verder voor een recensie.

De laatste opdracht - Anthonie van de Wardt

De laatste opdracht

In lange flashbacks beschrijft de auteur de gruwelijke gebeurtenissen van de Slag om Arnhem tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Een daarbij buitgemaakt Duits pistool speelt tot het einde van de roman een vernietigende rol.

Een roman met een geraffineerde opzet, omdat de schrijver kans ziet verleden en heden moeiteloos met elkaar te verbinden.

De hoofdpersoon, Han Reesink, raakt langzaam maar zeker verstrikt in een net dat hijzelf lijkt te hebben uitgezet. Juist de vrouwen van wie hij houdt, de al wat oudere Ottolien Bömer en het van huis weggelopen meisje Mia Verhaaf worden slachtoffer van een meedogenloze jacht op het grote geld.

Uitgeverij: Elikser

 

Verkoold verlangen - Anthonie van de Wardt

Verkoold verlangen

Het leven van de mooie Fenna Houtman raakt volkomen op drift wanneer zij een verkeerde beslissing neemt.

Na de ontdekking dat haar vriend, de kunstschilder Fritsjof Ceelen, vreemd gaat met een jeugdig modelletje, slaan bij haar de stoppen door en steekt zij zijn woning in brand. Daarbij vallen twee doden en vanaf dat moment is de jacht op Fenna geopend.

Ondanks haar ontkenning blijft zij voor de politie een verdachte, buiten dat begint iemand uit het criminele circuit haar te chanteren. Ondanks de hulp van haar schatrijke vader begint het net zich langzaam rond haar te sluiten.

Als Charred Desire wordt dit boek ook in de Verenigde Staten uitgegeven.

Uitgeverij:

Bol.com

Lovers Lane - Anthonie van de Wardt

Lovers' lane

In deze bundel toont de auteur zijn kwaliteit om met weinig woorden een verhaal neer te zetten. Meestal geschiedenissen die verrassend of dramatisch eindigen.

Bij het titelverhaal LOVERS' LANE stokt de adem in je keel bij de laatste zin.

Daarentegen weet de auteur ook ontroering op te roepen. Bijvoorbeeld in ROOM 19 waarbij een man na een reis door Indonesië een cadeautje voor zijn dochtertje meeneemt dat wel erg verrassend 'uitpakt.'

Vol humor is het verhaal HET TOONLADDERTJE en keihard de verhalen MET EEN BEETJE GELUK en WISSELGELD.

Uitgeverij: Elikser

 

De vrijwilliger - Anthonie van de Wardt

De vrijwilliger

 

De gepensioneerde Lennart Schouten verveelt zich en reageert op een advertentie waarin een zorgorganisatie vrijwilligers vraagt. Op die manier maakt hij kennis met de bejaarde en licht gehandicapte meneer Roethof.

De zo op het oog vrij normale situatie kantelt wanneer een dochter van Roethof, Lennert een gewaagd voorstel doet. Langzamerhand vervormt dit in aanvang luchtig geschreven verhaal tot een tragikomedie wanneer iedereen zijn masker laat vallen en onverwachte geheimen meedogenloos aan het licht komen.

Uitgeverij: Elikser

 

Hoog water - Anthonie van de Wardt

Hoog water

Na afscheid te hebben genomen van zijn vrouw Hannah (zij heeft zich vrijwillig laten opnemen in een psychiatrische kliniek), vertrekt Paul Schuitema te voet naar Santiago de Compostela.

Tijdens een hevig onweer krijgt hij na een kleine week een lift van iemand die hem tevens aanbiedt te blijven overnachten. Door de aanhoudende regen raakt het poldergebied geïsoleerd en wordt Paul gedwongen de spontaan aangeboden logeerpartij te verlengen.

Al snel wordt hij geconfronteerd met zaken die niet kloppen. Ook ontdekt Paul gebeurtenissen uit het verleden en verlaagt hij zichzelf tot verraad en overspel.

Zijn verblijf mondt uit in een zoektocht naar zichzelf, zijn huwelijk en zijn afkomst en neemt onomkeerbare vormen aan. Totdat er voor Paul nog maar een ding opzit…

Uitgeverij: Elikser

 

De getuigen - Anthonie van de Wardt

De getuigen

Roel Kalma, werkzaam als veilingmeester, krijgt van zijn familie het verzoek om het enorme huis en de inboedel van zijn overleden grootvader te rubriceren en te verkopen.

Het huis staat in een stadje waar een rivier langs stroomt. Voorlopig neemt Roel daar zijn intrek. De plaats staat op zijn kop wanneer op een dag het vermoorde lichaam van een gehandicapt meisje wordt gevonden.

Omdat Roel haar voor het laatst heeft gezien en gesproken wordt hij aangemerkt als getuige. Wie heeft Jet vermoord? Er ontstaat een kat en muis spel tussen Roel, de bewoners en de politie. Op de laatste pagina's wijzen een aantal getuigen de moordenaar aan.

Uitgeverij:

 

Het grote slapen - Anthonie van de Wardt

Het grote slapen (novelle)

Op de vlucht voor zichzelf en haar verleden komt Sophie Dijkink als vanzelf tussen wandelaars terecht die op weg zijn naar Santiago de Compostella.
De zogenaamde 'Camino' – de route naar de bedevaartsplaats – blijkt een uitstekende schuilplaats voor Sophie, die ondertussen een andere naam heeft aangenomen.

Hoewel atheïst van huis uit wordt zij geraakt door de religieuze sfeer op en rond de Camino. Juist daardoor wordt zij nog meer belast door het vreselijke geheim dat zij met zich meedraagt.

Na een vuurwerk dat wordt geblust door een plotseling opkomend noodweer, bekent zij haar misdaad aan een paar medepelgrims waarmee zij de volgende dag verder trekt.

Aangekomen bij de kathedraal in Santiago neemt Sophie een definitieve beslissing.

Uitgeverij: Elikser

 

 

Stank van kleur - Anthonie van de Wardt

De stank van kleur

Pierre Schaarmans, directeur-eigenaar van een groot bedrijf meent dat zijn werkzame leven tot een eind is gekomen en heeft zich teruggetrokken in zijn luxe penthouse. Dat is hem niet gegund. Zijn vrouw wordt ernstig ziek en door de foute beslissing van een van zijn zoons komt het bedrijf in een slecht daglicht te staan. Pierre gebruikt zijn macht om het tij te keren en is er niet vies van om geld en een privédetective in te zetten. Tijdens dezelfde periode komt hij in contact met de mooie, jonge Lara die hem opzettelijk confronteert met een fout uit zijn verleden. In De stank van kleur draaien de hoofdpersonen om elkaar heen als boksers in de ring en worden er harde klappen uitgedeeld.
Alles bij elkaar een ketting van wantrouwen, verraad en liefde; een ketting die uiteindelijk breekt.

Anthonie van de Wardt (1939) ziet kans de lezer vanaf de eerste zin mee te slepen in een verhaal met mensen van vlees en bloed. De auteur observeert scherp en gaat recht op zijn doel af.
De dialogen zijn vlot geschreven en geven een helder beeld van de personages in De stank van kleur.
Van zijn hand verschenen bij uitgeverij Elikser de romans: Hoog water, De laatste opdracht,
Lovers' lane en Het grote slapen.

Uitgeverij: Elikser. Bestel het boek via Ako

 

U kunt de boeken via Bol.com (vaak, niet altijd) of de uitgever bestellen.  Bestelt u via uw reguliere boekhandel, dan hoeft u geen verzendkosten te betalen.